40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Fekhely macskáknak

Macskaágy - miért van rá szükség és melyiket válasszuk?

A macskaágy teljesen felesleges kiegészítőnek tűnhet. A legtöbb háziállat szó szerint bárhol képes aludni. Érdemes azonban körülnézni az állatkereskedések széles kínálatában, hogy még több kényelmet nyújtson kedvencének.

A macskák általában rövid, de nagyon gyakori szundikálásra hajlamosak. Összesen több mint fél napot alszanak. A biztonságban érző háziállatok mindenféle, gyakran bizarr helyeken elalszanak. Könnyen megfigyelhető azonban, hogy vannak kedvenc helyeik, és ezt a tényt ki is használják. Ez nemcsak a macska pihenőhelyét teszi kényelmesebbé, hanem a macskával közös helyiség rendben tartását is megkönnyíti. Ha saját ágyat használ, háziállata kevesebb szőrt hagy a bútorokon.

 

 

Hogyan készítsek macskaágyat?

Egy ablakpárkányra vagy polcra macskaágyat készíteni magadnak triviális. Csak áldozzon fel egy régi párnát vagy takarót. Ha kedvence olyan helyet kedvel, ahol el tud bújni, érdemes egy kartondobozt is használni. Az ilyen macskaágyak olcsók, és a háziállat ugyanolyan könnyen elfogadja őket, mint a speciálisan vásárolt kiegészítőket. Míg azonban az állat nem az esztétikai tulajdonságokra, hanem csak az ágy kényelmére figyel, addig gondozója általában magasabb követelményeket támaszt. Ezért érdemes körülnézni az állatkereskedések kínálatában. Olyan dizájner macskaágyakat kínálnak, amelyek lakberendezési tárgyakká válnak. Ráadásul tartósabbak lesznek, és további vonzerőt biztosítanak kedvence számára.

 

Mit kell figyelembe venni a macskaágy kiválasztásakor?

A kisállat-ágyak választéka óriási. A macskagondozók kételyei egy adott tartozékba való befektetéssel kapcsolatban nagyon is jogosak. A macskáknak saját ízlésük van, és a számukra vásárolt tárgyak nem mindig találkoznak a várt érdeklődéssel. Hogyan válasszon olyan macskaágyat, amelyet macskája szívesen használ? A legjobb, ha megfigyeljük a macska szokásait. Érdemes például megfigyelni, hogy az állat gyakrabban alszik-e kinyújtózva vagy összegömbölyödve, a legmagasabb polcokat vagy inkább a kanapét választja. Egyes dorombok alvás közben a szekrénybe bújnak, mások inkább olyan helyen alszanak, ahonnan megfigyelhetik a környezetüket. A legtöbben szívesebben szundikálnak ott, ahol a háztartás többi tagja is gyakran megfordul. Egyes négylábúak a kemény felületeket, például az ablakpárkányokat vagy a székleteket kedvelik. Mások kizárólag párnákon alszanak. Minden megfigyelés lehetővé teszi, hogy az ágyat macskája preferenciáihoz igazítsa. A megfelelő alvóhely kiválasztásakor arra is ügyelni kell, hogy az alomtálcától távol, csendben, melegben és nyugodtan legyen. Bizonyos szempontból a macskáknak ugyanazok az igényeik, mint az embereknek.

 

 

Melyik macskaágyat válassza?

Ha ismeri macskája preferenciáit, könnyebb dönteni az alábbi lehetőségek közül:

  • puha párnák, amelyek bárhol elhelyezhetők, miközben macskájának még mindig bőven van helye a kinyújtózkodáshoz,
  • olyan falakkal rendelkező ketrecek, amelyek az állat számára az intimitás érzetét keltik, de nem zárják el teljesen a környezetére való rálátást,
  • különböző anyagokból készült kennelek, amelyek lehetővé teszik, hogy a macska teljesen elrejtőzzön és kényelmesen aludjon kedvenc embrionális pozíciójában,
  • fonott kosarak, zárt vagy nyitott kosarak, amelyek kaparófaként is használhatók,
  • fali ágyak, amelyek lehetővé teszik, hogy a macska a kívánt magasságban biztonságban érezze magát,
  • radiátorra akasztható ágyak, amelyeken télen sok háziállat szívesen felmelegszik,
  • alagutak vagy hálózsákok, amelyek ideálisak a szűk, meleg sarkokat kedvelő dorombok számára,
  • függőágyak, amelyek nem foglalnak sok helyet, ha például egy szék lábai közé akasztják őket, de megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy macskája bármilyen helyzetben kényelmesen aludjon.

Jó ötlet macskaágynak egy meghosszabbított kaparófa, polcokkal, kennelekkel, függőágyakkal stb. felszerelve. Egy ilyen szerkezetet pl. egy szék lábai közé kell helyezni. Egy ilyen szerkezetet például a nappali ablakánál kell elhelyezni, amely lehetővé teszi az állat számára, hogy megfigyelje a világot.Ha lehetséges, célszerű nem egy, hanem több különböző helyet biztosítani a macska alvására. A macskát úgy keltheti fel az új ágya iránti érdeklődését, ha jutalomfalatot tesz bele, vagy macskamentával permetezi be. A macskát is vonzza majd az a hely, ahol a kedvenc takarója van.