40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Vitaminok és táplálékkiegészítők

A legtöbb kutyagondozó a lehető legjobban szeretne gondoskodni kedvence egészségéről. Az a tény azonban, hogy a háziállatoknak szükségük van egy jó adag vitaminra, nem jelenti azt, hogy pótolni kell őket. A kutya számára szükséges összes vitamin megtalálható a jó minőségű táplálékban.

A kisállatboltok a vitamin-kiegészítők széles választékát kínálják. A színes reklámok arra ösztönzik Önt, hogy vásároljon kutyájának vitaminokat - folyékony, por, tabletta, paszta és gyakran a háziállatok által kedvelt jutalomfalat formájában. Az ilyen készítményeket azonban nem szabad egyértelmű szükség nélkül bevenni.

 

 

Mikor érdemes kiegészíteni a kutya vitaminjait?

Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet fogyasztó kutyának nincs szüksége extra vitaminokra. Túladagolásuk akár káros hatással is lehet kedvence szervezetére. Ezért nagy gondot kell fordítani az étrend vitamin-készítményekkel való kiegészítésére. A kutyának adott vitaminok szükségességéről az állatorvosnak kell döntenie, miután megvizsgálta az állatot és meghatározta az igényeit.A kutyavitaminokat általában érdemes beiktatni az étrendbe:

kölyökkutyák - a fejlődésük elősegítése érdekében;
szülés utáni szukák - a kölyökkori táplálási időszak alatti hiányok pótlására;
lábadozó kutyák - betegség vagy műtét után;
idősek - hogy erősítsék öregedő testüket.


A vitaminhiány az ételmaradékkal vagy a hipermarketek legolcsóbb eledeleivel etetett kutyáknál is előfordulhat. Az ilyen ételek nem kiegyensúlyozottak, és nem szolgálják kedvence egészségét. Ilyen esetekben azonban az egészségesebb étrendre való áttérés előnyösebb, mint a táplálékkiegészítés.

 

Mely vitaminok elengedhetetlen részei a kutya étrendjének?

Háziállata menüjének összeállításakor fontos megjegyezni, hogy a kutyák igényei nagyon eltérőek. Az, hogy egy állatnak mennyi vitaminra van szüksége, függ az állat korától, nemétől, méretétől, fajtájától, fizikai aktivitásától, esetleges egészségügyi problémáitól és még az évszaktól is. Egy vemhes szuka kutya étrendjében más arányban kell a tápanyagoknak szerepelniük, mint egy idős kutyáéban, és az ízületeket erősítő vitaminok túladagolása károsíthatja az egészséges fiatal állatokat.A kutyáknak, a többi emlőshöz hasonlóan, minden vitaminra szükségük van, azaz a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminra, valamint a vízben oldódó C- és B-vitaminra. Az emberekkel ellentétben a négylábú háziállatoknak nincs szükségük arra, hogy a C-vitamint (amely többek között az immunrendszer működéséért felelős) a táplálékból nyerjék. A kutyák elegendő mennyiségben termelik.Az étrendjükből azonban nem hiányozhatnak a vitaminok:

A - felelős a megfelelő látásért, pozitív hatással van a szőrzet és a bőr állapotára, és erősíti a fertőzésekkel szembeni ellenállást;
D - befolyásolja a foszfát- és kalcium-anyagcserét, biztosítja a csontok és izmok egészségét;
E - erős antioxidáns, szabályozza a reproduktív rendszer működését;
K - biztosítja a megfelelő véralvadást;
B csoport - felelősek az idegrendszer és a keringési rendszer megfelelő működéséért, ellensúlyozzák a vérszegénységet, szabályozzák az anyagcsere-folyamatokat, részt vesznek a hormonok, enzimek szintézisében.

 

Hogyan válasszuk ki a vitaminokat a kutyánk számára?

Az egyes vitaminok funkcióival kapcsolatban általában az étrend-kiegészítésre is gondolhat:

kölyökkutyák - az intenzív növekedés időszakában több B-vitaminra, valamint D- és K-vitaminra lehet szükségük;
vemhes szukák - a B- és E-vitaminok jótékonyan hatnak a magzat fejlődésére;
idősek - a C- és E-vitamin lassíthatja a szervezet öregedési folyamatát;
kistestű kutyafajták - a csökkent immunitású időszakokban néha érdemes A- és C-vitamint adni nekik;
nagytestű kutyák - gyakran van szükségük csont- és ízületi támogatásra, amelyet a D-, K- és B-vitaminok biztosítanak.


Feltétlenül konzultálni kell az állatorvossal, és szigorúan be kell tartani az állatorvos ajánlásait, ha a kutya vitaminokat kap.

1 2
1 2