40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Tavi szűrők és szökőkutak

A tószűrő a tófelszerelés egyik alapvető darabja. Tisztán és tisztán tartja a vizet. Lehetővé teszi, hogy a beleültetett növények és a tó úszó lakói szabadon megfigyelhetők legyenek. Ezenkívül kedvező feltételeket teremt működésükhöz.

A tószűrők széles választéka kapható. Az egyes modellek kialakításukban különböznek, de céljuk és működési elvük azonos. A vizet ezek felé irányítják, és ahogy átfolyik a szűrőanyagokon, megtisztítják a szennyeződésektől.

 

 

Tavi szűrő - szükséges?

Szűrő nélkül lehetetlen tisztán tartani a tavacskát és jó vízminőséget biztosítani. Különösen a kisebb (10 m²-nél kisebb és legfeljebb 100 cm mély) tavak tulajdonosainak kell vigyázniuk rá. Az ilyen helyeken nagyon nehéz fenntartani a halak és a vízinövények száma közötti természetes egyensúlyt. Különösen a közvetlen napfénynek kitett tavakban. Ennek következménye a víz elégtelen oxigénellátása, a vízminőség romlása és nagy mennyiségű alga megjelenése. A magára hagyott mesterséges tó elszennyeződik. A nagy tavak esetében az önszabályozás folyamata természetes módon megy végbe. Kivételt képeznek a koi pontyokkal teli tavak. Ezeknek a halaknak jól oxigéndús és tiszta vízre van szükségük.

 

Tavi szűrő - vásárlás előtt

Mielőtt szűrőt vásárolna a tavacskájához, mérlegelnie kell, hogy milyen szennyeződésektől szeretne megszabadulni. Végül is sokan vannak (a mechanikai - különböző típusú lebegő anyagok, fenéküledék, lebegő részecskék, biológiai - a vízben oldott kémiai vegyületek).Egy másik fontos szempont a tó mérete. A legjobb, ha ellenőrzi a vízmérőn leolvasott értékeket. Hasonlítsa össze az eredményt a tó vízzel való feltöltése előtt és után. A szűrő kiválasztásakor ellenőrizze a szűrő kapacitását és a szűrőanyag felületét. Ami az első paramétert illeti, ez az óránként átfolyó vízmennyiséget jelenti. Ideális esetben a szűrőnek óránként 2 alkalommal kell átfolyatnia a vizet. Például egy 8000 literes tartály esetében a szűrő kapacitásának legalább 4000 liter/óra teljesítményűnek kell lennie. A második paraméter esetében arról van szó, hogy minél több, a szennyező anyagok lebontására képes baktérium telepedjen meg.

 

Tavi szűrők - a víz áramlásának módja

Attól függően, hogy a víz hogyan áramlik át a készüléken, a tószűrőket két alapvető csoportra osztják: nyomás és áramlás. A nyomás alatti tószűrő szinte teljes egészében a talajba temetve helyezkedik el a tározó mellett, ha a víz be- és kivezetése a fedél alatt van. A szűrőtartály le van zárva, így a víz nyomás alatt áramlik. Ez hatékonyabb szűrést és a szűrő jobb elfedését teszi lehetővé. Ez a megoldás akkor ajánlott, ha van egy kaszkád vagy patak. A nyomás alatti tószűrők különösen a kis és közepes méretű tavakhoz ajánlottak. A legtöbb konstrukcióban a kifolyó víz kb. 1 m-rel feljebb szivattyúzható. Az új modellek alapfelszereltségéhez tartozik az UV-lámpa, a visszavezető tisztítórendszer, amely lehetővé teszi a szűrő tisztítását a szűrő kinyitása nélkül, vagy a By-pass rendszer, amely lehetővé teszi a szűrő tisztítását a szivattyú kikapcsolása nélkül. Az áramlásszűrők a második típus. Ezeket általában közepes és nagyméretű tartályokba telepítik. A víz automatikusan folyik - a gravitáció által. A szűrőt ezért a vízfelszín felett, a part közelében helyezik el. A víznyomás alacsony, ezért nem használják vízesések létrehozására.

 

Tavi szűrő - a patronok típusai

A szűrés alapvető típusai a használt patron típusától függően a következők: mechanikus, biológiai és kémiai szűrés. A mechanikus tószűrő egy szivaccsal van töltve, amelynek felületén összegyűlik a szennyeződés. Üledéket, halürüléket, növényi maradványokat, ételmaradékokat vagy iszapot tartalmaz.A biológiai tószűrők a leglényegesebbek. Kerámiából vagy műanyagból készült formákból állnak, amelyeken nitrifikáló baktériumok fejlődnek. Leggyakrabban golyókra vagy rövid csőszakaszokra hasonlítanak. Felületük általában bordázott, hogy növeljék a felületüket. Ezzel együtt jár a kialakuló baktériumok mennyisége és a szűrés hatékonysága.A szűrő másik típusa a kémiai szűrő. Olyan, főként természetes eredetű anyagokból áll, amelyek bizonyos kémiai vegyületeket elnyelnek, illetve a vízbe juttatnak. A leggyakoribb az aktív szén vagy savas tőzeg patron.