40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Hámok macskáknak

A macskáknak szánt hámokat minden gondozónak tartania kell. Hasznosak még olyan háziállatok számára is, amelyek nem járnak sétálni. Megkönnyítik a macska felügyeletét utazás vagy állatorvoslátogatás közben. A hámot gondosan a háziállat méretéhez kell igazítani.

A macskák nyakörvet kaphatnak, hogy önálló séták alkalmával jobban láthatóak legyenek, vagy gyógyászati célból (pl. bolhanyakörv). Pórázt azonban semmiképpen sem szabad rájuk erősíteni. A macskák nyakcsigolyái érzékenyek, ezért ha a nyakörvet erősen rángatják (ami a macskák temperamentumával gyakran előfordul), a gerincoszlop akár sérülhet is. Ráadásul a mozgékony állatok ki tudják szabadítani magukat a nyakörvből, így pórázzal kombinálva nem fogja ellátni a feladatát.

 

 

Mikor van szükség macskahámra?

A macskahám egy olyan hámtípus, amely lehetővé teszi, hogy kedvencét pórázon vezesse. Egyre több macskagondozó viszi ki macskáját a szabadba, hogy több mozgást biztosítson a macskájának, vagy egyszerűen csak kellemes szórakozást nyújtson. A séták során ügyelni kell arra, hogy a háziállat teljes biztonságban legyen. A macskák ritkán sétálnak a lábuk mellett, és nem jönnek, ha utasítják őket, ezért, hogy elkerüljék, hogy megsérüljenek (pl. egy autó kerekei alá essenek), jobb, ha nem engedjük le őket a pórázról.A hám megkönnyíti a háziállat ellenőrzését szállítás közben. Még a házimacskák esetében is elkerülhetetlenek néha a kiruccanások, például állatorvosi látogatás vagy költözés miatt. A hám lehetővé teszi, hogy kedvence mellett tartsa (különben könnyen kicsúszhat a kezéből). Még ha a háziállatot konténerben is szállítják, mindenképpen könnyebb bepakolni a konténerbe, ha hámot visel.

 

 

Hogyan válasszon hámot a macskájának?

A macskáknak szánt hámok választéka széles. A modellek sokféle színben, stílusban és anyagban kaphatók, így széles árkategóriában kapható ez a tartozék. A választás fő szempontja természetesen a macska kényelme és biztonsága kell, hogy legyen, ezért a termék méretét és a kivitelezés minőségét kell elsősorban figyelembe venni.A hámoknak tartós, súrlódásálló anyagból kell készülniük. Érdemes megnézni, hogy a kiválasztott darabnak vannak-e olyan kemény vagy éles részei, amelyek használat közben kárt tehetnek az állatban. A hámot gondosan a háziállat méretéhez kell igazítani. A túl laza hámból könnyen kiszabadulhat. A túl szoros hám kényelmetlen lesz, így nem fog szeretni sétálni, és az állatorvoshoz való kirándulások duplán kellemetlenek lesznek. Feltételezhető, hogy a megfelelő méret az, ahol 1-2 ujj befér a hám anyaga és a háziállat teste közé. Az optimális megoldás az állítható macskahámok vásárlása, amelyek kerülete az állatra állítható.A hámok két modellje a legnépszerűbb:

  • cans (valójában "fél cans", de a köznyelvi elnevezés általánossá vált), azaz két rögzített karikából (a nyak és a törzs számára) álló, hevederrel összekötött, leggyakrabban nejlonból, bársonyból vagy bőrből készült hámok;
  • "lélegző" anyagból készült hámok - egyfajta felépített mellény, lyukakkal a mancsoknak, az állat hátára rögzítve; kényelmesebbek, mint a pehelyhámok, de drágábbak náluk.

 

 

Hogyan tanítsuk meg a macskát hámban járni?

Nem a legkönnyebb feladat rávenni a macskát, hogy először viseljen hámot. A legtöbb esetben az állatok azonnal megpróbálnak kijutni belőlük. Ezért a legjobb, ha az első próbálkozást akkor tesszük meg, amikor a macska nyugodt vagy játékkal van elfoglalva.Mielőtt ez megtörténik, érdemes megmutatni a hámot az állatnak, például úgy, hogy a padlóra helyezzük, és minden egyes macskainterakciót megjutalmazunk. Ösztönzésként elszórtan elszórtan néhány finomságot is adhatsz nekik. Ez az ismerkedési szakasz többször megismétlődik. A II. szakasz a hangokkal való ismerkedés, pl. egy kapcsok kattanása, fém alkatrészek csattogása stb. Minden egyes hang után jutalomfalatot adunk a macskának. Csak a III. szakaszban kell a hámot néhány másodpercre nyugodtan felhelyezni, ahol fontos, hogy a nyugodt viselkedésért jutalmazzuk a kisállatot. Fokozatosan, minden egyes edzéssel meghosszabbítjuk az időt. A IV. szakaszban, azaz a rövid sétákon csak akkor lépünk tovább, ha a macska nem tiltakozik a hám felhelyezésekor. A legjobb módja ennek, ha felrakja a flittert, és elszórja a finomságokat a padlón, hogy az állat megtegyen néhány lépést. Ismételje ezt naponta többször, fokozatosan növelve a hám viselésének idejét.Kezdetben ne csatlakoztassa a pórázt a hámhoz, és ne menjen ki a macskával a szabadba. Csak akkor használható a rendeltetésének megfelelő célra, ha a macska teljesen jól érzi magát benne. Ha a macska életének első hónapjaitól kezdve a gazdájával élt, a legjobb, ha már ebben a szakaszban elkezdjük megtanítani a hámban való járásra. Akkor ez teljesen természetes lesz számára.

A leggyakoribb hiba az, hogy a hámot csak olyan helyzetben veszik fel, amely negatív asszociációkat kelt az állatban, pl. állatorvosnál tett látogatás. Előfordulhat, hogy a macska már a felrakás aktusához is nagy fenntartással vagy akár agresszióval viszonyul. Érdemes tehát időt szánni arra, hogy meggyőzzük kedvencünket arról, hogy a hámot szórakoztató és pozitív érzelmekkel lehet társítani.