40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Macskaalom

A macskaalom kiválasztása az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb döntés a macskák kényelme szempontjából, a táplálék után. A macskák már fiatal korban kialakítják az alomtálca aljzatának preferenciáját. Az a hely, ahol az elválasztás után azonnal könnyíteniük kellett magukon, ösztönösen a legjobb lesz számukra. Megpróbálhatja gyengéden rávenni kedvencét, hogy változtasson a szokásain, de ehhez türelemre és próbálkozásra van szükség. A macskaalom típusainak ismerete és megértése mindenképpen megkönnyítheti a döntést. Szóval, mi van a macskaalommal? Mivel mindegyik szubsztrátként szolgál, vajon mind egyformák? 

 

 

Milyen macskaalmok léteznek?

A macskaalom a következő típusok léteznek:

1. A legnépszerűbb macskaalmok a fából készültek.

Megkülönböztetünk csomósodást és nem csomósodást. Mindkét típus azonban 100%-ban természetes, környezetbarát és biológiailag lebomló. Növényi mikroszálakból készülnek, a gyártótól függően tűlevelű vagy lombhullató növényekből. Ezeket le lehet húzni a WC-n. Kellemes, finom faillatuk van, amely nem irritálja a macska szaglóérzékét. A fa alom gyorsan felszívja a nedvességet, elég könnyű és kevés porral rendelkezik. A fa alom legismertebb és legelismertebb gyártója a JRS, és az ő Cats Best Eco Plus márkájuk.

  A nem csomósodó fa alom pellet formában van. A nagyobb rudak rugalmas réteget képeznek az alomtálcában, és nem                  valószínű, hogy a macska mancsaira tapadnak, így minimálisra csökkentik a szétterülést a lakásban. Nedvesség esetén a nem          csomósodó alom gyorsan felszívja a nedvességet, szétterül és kissé szétesik. Keveset porzik és jól elnyeli a szagokat, de                  kevésbé hatékony, mint a csomós alom.

   A csomósított fa almot a macskák minden korosztályban nagymértékben elfogadják. A finom, apró szemcsék nem irritálják a         macskák mancsát, nem poroznak és könnyen eláshatók. A nedves alom tartós csomókat képez, amelyeket könnyű eltávolítani a       WC-ben. Ragadhat a mancsokhoz, de egy alomtálcára helyezett alátét minimálisra csökkenti a lakásban való szétterjedésének           problémáját. Gyorsan felszívja a nedvességet, és nagyon hatékony. A csomókat rendszeresen el kell távolítani, így az alom a             lehető legtisztább marad, és az összes alom körülbelül egy hónapig tart. A fából készült csomós alom nagyon higiénikus                   megoldás. Teljesen természetes termékként biztonságos a macskák számára, és környezetbarát is.

2. Szilikon alom

A gyártók legújabb ötlete. Szilikagélből (szilikát) készülnek. Átlátszó kristályok formájában vannak, amelyekhez esetleg színezéket is kevernek, hogy az alomnak megfelelő illatot és színt adjanak. A szilikát a macskavédők szempontjából elég praktikus megoldás. Nem porzik, tökéletesen felszívja és magába zárja a nedvességet, és nagyon jól megköti a szagokat. Szennyeződés előtt a kristályok esztétikusan néznek ki, az alom pedig hatékony és könnyű. A macskák azonban nem mindig fogadják el. Néhány használat után előfordulhat, hogy az éles kristályok irritálják és megsértik a macskák érzékeny mancsait. A szilikon alom nem ajánlott fiatal macskák, érzékeny macskák, kényes macskák vagy idősebb macskák számára. Ráadásul a kristályok a macskákat arra csábítják, hogy megkóstolják őket, és ez nem természetes termék, így lenyelve egészségügyi kockázatot jelenthet. Az ürülék elásásakor a kristályok meglehetősen hangos, zörgő hangot adnak ki, ami kellemetlen lehet a macskák számára. A szilikon alom nem csomósodik, és nem lehet lehúzni a WC-n. Elég gazdaságos, általában egy alomtálca kitöltése körülbelül 3-4 hétig tart. A gyártók gyakran adnak illatanyagokat ezekhez az alomhoz. Egy nagyszerű márka szilikon alommal az Aristocat.

3. Bentonit alom

Bentonitból, egy magas szorpciós tulajdonságokkal rendelkező anyagból készül. Ezek csomós vagy nem csomós formában, többféle szemcseméretben kaphatók. Az agglomerálódó bentonit nedvességgel érintkezve sűrű héjat, egyfajta cementet képez. Az almok közül a legnagyobb nedvszívó képesség és a legfinomabb kavicsok jellemzik. Sajátos földes illatuk van, de a gyártók olyan illatúakat is kínálnak, mint a levendula, a tenger vagy az erdő. A gondozók számára kellemes illatokat azonban a macskák nem feltétlenül fogadják el. A bentonit alom nem dobható ki a WC-ben, mivel fennáll a csatornavezetékek eltömődésének veszélye. Ráadásul ezek az apró kavicsok szívesen tapadnak a macskák mancsára, és lenyelve veszélyesek. Bentonit alom széles körben és kedvező áron kapható, pl. Super Benek alom.

4. Kukorica alom

természetes növényi anyagokból készülnek, 100%-ban természetes és organikus. A többnyire csomósodó alom lehúzható a WC-n, biológiailag lebomló és meglehetősen hatékony. A szennyeződéseket és csomókat rendszeresen el kell távolítani, és az egészet körülbelül egy hónap múlva ki kell cserélni. A kukorica alom kellemes, természetes kukoricaillattal rendelkezik, amely hatékonyan elfedi a kellemetlen szagokat. Mivel természetes termékről van szó, lenyelve nem jelent veszélyt. A kukorica alom kissé poros, de meglehetősen finom, és meglehetősen puha réteget képez anélkül, hogy irritációt okozna. A kukoricaalmok terén vezető szerepet tölt be a Benek Corn Cat márka, ahol a termék csomagolása is biológiailag lebomló.

5. Sepiolit

Ez a fajta alom a bentonit alom egyik változata. Természetes szepiolitból, az úgynevezett tengeri habból készülnek. Ez egy hidratált magnézium-szilikát, amely nedvszívó és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A szepiolit egy olyan nyersanyag, amelynek finompórusos szerkezete miatt könnyebb, mint a víz, és rendkívül nedvszívó. Jellemzője, hogy nedvesítéskor megnő a fajsúlya, és az alomtálca aljára süllyed, a felső réteget pedig tisztán hagyja. Ha ezt a fajta almot használja, akkor a teljes aljzatot ki kell cserélni, és az alomtálcát gyakran (néhány naponta) ki kell tisztítani. Ez a természetes és környezetbarát alom kevés porral rendelkezik, de nem csomósodik, és nem szabad szaniterrel ártalmatlanítani. A bentonit alomhoz hasonlóan ez is apró szemcsék formájában van, és gyakran könnyen elfogadják a fiatal vagy a szabad levegőn tartott macskák, mivel textúráját tekintve hasonlíthat a talajhoz. A szepiolit alom még nem túl népszerű Lengyelországban, de olyan cégektől lehet kapni, mint a Sanicat.


Általában a macskaalom a következőkre oszlik:

- csomósodó alom:

fa, bentonit, kukorica

- nem-összekötődő alom:

fa, bentonit, szepiolit, szilikon

 

 

Melyik macskaalom lenne a legjobb választás? És mi a helyzet a macskaalmokkal?

Minden macska más és más preferenciákkal rendelkezik. Érdemes tehát kipróbálni néhány alomtípust, és eldönteni, hogy melyik felel meg legjobban a védencünknek. A boltban elérhető nagy választékból lépésről lépésre próbálhatod megtalálni a mindkét félnek - macskának és embernek - megfelelő megoldást. Ha csak a saját preferenciáinkat vesszük figyelembe, az nem kívánt eredményeket hozhat. A nem megfelelő alom elhelyezése az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a macskák az alomtálcán kívül ürítenek, az egészségügyi és viselkedési tényezők után. Az irritáló szag, a szúrós vagy éles kavicsok, az ásás során felszálló túl sok por, valamint a rossz nedvességfelvétel (nedves foltok maradnak) és a vizeletszagok rossz megkötése (a macskavizeletnek, ha hosszú ideig az alomtálcában marad, erős szaga van, ami irritálhatja az állatok érzékeny szaglóérzékét) csak néhány olyan helyzet, amely kellemetlen érzést okozhat a macskának, és hozzájárulhat ahhoz, hogy elkerülje az alomtálcában való letelepedést.

Az alomcsere folyamatának fokozatosan vagy két alomtálcával kell történnie. Ha úgy döntött, hogy új alomanyagot próbál ki, a legjobb megoldás, ha egy második alomtálcát biztosít az új alomnak. Ez lehetővé teszi a macska számára, hogy olyan aljzatot válasszon, amely jobban megfelel neki, miközben továbbra is biztonságban érzi magát és ismeri a területet, amelyet az előző alomtálca szaga tesz lehetővé. Fontos megjegyezni, hogy a macskaürülék egyfajta szagjelző, egyfajta jelölés és kommunikáció.

Azok a macskák, amelyek korábban kültéri alomtálcát használtak, megijedhetnek a beltéri alomtálcával való első találkozástól, és elkerülhetik azt. Ezután az alomtálcát fedél nélkül kell elhelyezni, hogy a macska megismerkedhessen vele, majd lassan le kell fedni.

Az alomtálca elhelyezése nagyon fontos. Ritkán használt, félreeső helyen kell állnia, ahol viszonylag csendes. Higiéniai okokból nem szabad az étel- vagy víztálak mellé helyezni. Ezenkívül a macskák evés vagy ivás után ösztönösen eltávolodnak, és távoli helyet keresnek, ahol kielégíthetik fiziológiai szükségleteiket. Ha az alomtálcát túl közel helyezzük az étel- vagy itatótálhoz, az csökkentheti az étvágyat, a szomjúságot vagy az alomtálca használatának abbahagyását.

Ha azt veszi észre, hogy macskája vonakodik használni az alomtálcát, először zárja ki az egészségügyi okokat, majd próbáljon ki más típusú almot, vagy változtassa meg az alomtálca helyét. A rosszul működő alomtálca vagy alom okot adhat arra, hogy a macskák azon kívül ürítsenek.

Egy lakásban, ahol több macska van, az alomtálcák számának meg kell egyeznie a macskák számával.Általában egy tiszta alomtálcát töltenek meg egy min. 5 cm-es réteg alom és egyenletesen eloszlatni. Ez a mennyiség általában elegendő, és lehetővé teszi a macskák számára, hogy szabadon turkáljanak az alomban és szabadon elássák az ürüléküket. Az alomtálca hulladékát vagy az összetapadt darabokat naponta el kell távolítani. A tisztaság érdekében körülbelül egy hónapos használat után ajánlott az összes almot kiüríteni, az alomtálcát alaposan kimosni, majd új alommal feltölteni. Ne feledje, hogy a macskák tisztaságszerető állatok. A piszkos és áporodott, kellemetlen szagú alomtálca elriaszthatja őket a használatától. Ha rendben és higiénikusan tartja azt a területet, ahol háziállatai könnyítenek magukon, az nemcsak az ő, hanem a háztartásban élők kényelmét is javítja.

1 2
1 2