40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Karomápolás kutyáknak

A kutyusunk karmainak ápolása az ápolás nagyon fontos része, amelyre rendszeresen oda kell figyelnünk, hogy ne okozzunk kellemetlenséget kedvencünknek. Választékunkban márkás karmosvágók és reszelők találhatók minden méretű kutya és egyéb háziállat számára.

 

 

Milyen gyakran vágjuk a karmokat?

Nehéz egy konkrét időtartamot meghatározni, amely után a karomvágó ollóhoz kell nyúlnunk, mivel minden kutya más és más, és ez az idő mindenkinél más lesz, de átlagosan 2 hét körül van.

A legjobb, ha megfigyeljük, hogy a karmok a padlót érik-e, amikor állunk. Ha nekidőlnek, járás közben csattognak, vagy akár el is hajolnak, az egyértelmű jele annak, hogy itt az ideje a nyírásnak.

Azoknak a kutyáknak, amelyek aktívabbak, dolgoznak vagy sportolnak, ritkábban kell a karmaikat nyírni, mivel mozgás közben, például intenzív séta vagy futás közben természetesen a talajhoz dörzsölik a karmaikat, ami reszelőként hat. Ezért a legtöbb időt zárt térben töltő kutyák karmait ritkábban kell nyírni.

 

Miért olyan fontos a kutya karmainak rendszeres ápolása?

Ha elhanyagoljuk az ápolást, annak kellemetlen következményei lesznek a kutya számára.

A túlnőtt karmok fájdalmat okoznak járás vagy futás közben, és idővel elkezdik sérteni a tappancsokat, így azok elfertőződhetnek. A kutya, hogy elkerülje a fájdalmat, természetellenes módon kezdi a mancsait, ami ízületi degenerációhoz és sok más egészségügyi problémához vezet.

 

Hogyan válasszam ki a megfelelő nyírógépet?

Természetesen megkérheti állatorvosát, hogy nyírja le kutyája karmait, de elég egyszerű, ha otthon is elvégezheti.

Sima ollót nem szabad használni, mivel a kutyák karmai egészen másképp épülnek fel, mint a miénk. Kemények és ovális alakúak, ezért speciális nyírógépre van szükség ahhoz, hogy a karmok átmérőjéhez igazítsuk őket.

A legtöbb nyírógépnek van egy fém része, az úgynevezett biztonsági rendszer, amely megmutatja, hogy melyik pontig kell megnyírni a karmot.

Ha a nyírás után egyenetlen vagy éles felületeket észlel, akkor egy speciális kutyarajzolóval sikeresen le lehet reszelni a szabálytalan éleket.

 

Hogyan vágja le a karmokat?t

Ez nem egy nehéz művelet, de érdemes minél korábban hozzászoktatni a kutyát. Akkor sokkal nyugodtabb lesz. Az első néhány alkalom stresszes lehet négylábú kutyája számára, de idővel ez rutinná válik. Annak érdekében, hogy jó asszociációkat alakítson ki a kutyában, a sikeres karomvágás után adhat neki jutalomfalatot - így emlékezni fog arra, hogy érdemes türelmesnek lenni, mert jutalom vár rá.

Ami magát a tevékenységet illeti, az koncentrációt igényel. A világos színű karmok esetében megfigyelhet egy piros magot, amely felett semmiképpen sem szabad nyírni.

A fekete karmokkal rendelkező kutyáknál nehezebb megtalálni, ezért fokozott óvatossággal kell eljárni. A mag fényben jobban láthatóvá válhat.

Miután kiszúrtuk a magot, a karmot a talajhoz képest 45 fokos szögben levágjuk, kissé megemelve a kutya mancsát. Ha a magot minden igyekezetünk ellenére véletlenül megzavarjuk, a sebet talkummal kell betakarni.