40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Kutyaeledelek

Az állateledel kiválasztása az egyik legfontosabb és legkomolyabb döntés, amelyet egy állattartó meghozhat. Az étrend a háziállat életének számos aspektusát befolyásolja. A kutyaeledeleket a lehető legjobban a kutyák egyéni jellemzőihez kell igazítani. Ez biztosítja, hogy a szervezet hosszú éveken át egészséges és jó kondícióban maradjon, és a kutya élvezze életének minden szakaszát - a juniortól a seniorig. Minden kutyának más és más a tápanyagigénye, más az aktivitási szintje, és más és más energiabevitelre van szüksége. Ha nem igazítjuk a táplálékot az igényekhez, az hiányállapotokhoz, a belső szervek túlságos megterheléséhez, emésztési problémákhoz vagy túlzott súlygyarapodáshoz/vesztéshez vezethet. Mi tehát a legjobb szárazeledel a kutyád számára? Mindenekelőtt egy jól megválasztott.

 

Száraz kutyaeledel

Jelenleg a száraz kutyatápok egész sora áll rendelkezésre. Minden gondozó megtalálhatja a saját és kutyája elvárásainak és preferenciáinak megfelelő terméket. A gyártók személyre szabták és nagymértékben specifikálták a részlegeket.

A száraz élelmiszerek változatban kaphatók:

- különböző korú kutyáknak (kölyökkutyáknak, idős kutyáknak, felnőtt kutyáknak)

- különböző tevékenységekkel (munkakutyák, alacsony aktivitású vagy nagyon magas aktivitású kutyák stb.)

- különböző egészségügyi problémákkal (allergiák, pl. étel- vagy bőrallergia, intolerancia, pl. gabonafélékkel szemben, túlsúly, vese- vagy májbetegség stb.)

- különböző műtétek után (kasztrálás, lábadozás stb.).

A száraztápok között van a terápiás eledelek csoportja is - az állatorvosok által ajánlott és a háziállatok kezelésénél használt állatorvosi eledelek. Ezek azonban többnyire az egyén számára előírt és ajánlott élelmiszerek. Önmagukban, állatorvosi felügyelet nélkül nem használhatók.

 

De mi is pontosan az a szárazeledel, és hogyan készül?

A szárazeledel nagyon praktikus és kényelmes megoldás az elfoglalt kutyagondozók számára. Ezek az ételek teljesen kiegyensúlyozottak, ízletes adalékanyagokkal változatosak és sűrített tápanyagokkal rendelkeznek. A gondozó számára a szárazeledel mindenekelőtt azt jelenti, hogy a kutya számára tartós táplálékot biztosít, valamint megkönnyíti az adagolást és az etetést. A legnagyobb zacskó akár több hónapig is kitarthat. A száraz ételek lassabban romlanak meg, és a megfelelő tárolás és légmentesen lezárás biztosítja, hogy az ételek mindig aromásak és értékesek maradjanak. Ezenkívül nincs szükség hűtőszekrényre vagy speciális csomagolásra a száraztáp tárolásához, ami jelentősen megkönnyíti az etetést, ha kedvencével utazik. A kedvenc kutyaeledeléből készült egyes darabkák jutalomfalatnak vagy tréningcsemegének is alkalmasak lehetnek.

Az ilyen élelmiszerek előállításának folyamata extrudálási technológiával történik. Kezdetben minden száraz összetevőt finomra őrölnek, majd magas hőmérsékleten összekeverik a nedves termékekkel. Az extruder nagy nyomás alatt összepréseli az élelmiszer-tengelyt, és megfelelő szemcseformára vágja. Most már csak a takarmány szárítása és hűtése van hátra. A végső fázisban a chipseket ízesítő bevonattal vonják be. A gabonafélék és szénhidrátok magas aránya szükséges ahhoz, hogy a kész élelmiszer az adott formát, keménységet és összetartást kapja. Ezek adják a tömeg plaszticitását.

A száraz élelmiszerek ilyen gyártási folyamata során dehidratálási folyamat zajlik. Ezért csak körülbelül 10% víz van bennük.

 

A legjobb kutyaeledel - hogyan válasszunk?

Az ideális kutyaeledelnek nagyjából a következőkből kell állnia: 85% állati eredetű termék (50% hús, 20% belsőség, 15% csont) és 15% növényi eredetű termék (10% zöldség, 5% gyümölcs). A gyártók szárított vagy friss húst használnak a száraz kutyatápokban. A szárított hústartalom 20 és 40% között lehet, míg a friss hústartalom akár 70% is lehet (ami körülbelül 25%-os szárított húsnak felel meg).

A különböző adalékanyagok, amelyek gazdagítják az élelmiszert, javítják annak ízletességét és értékét. A gondozó a takarmányban domináló fehérjék széles skálájából választhat - kifinomult, mint például szarvas, strucc, fácán, vagy széles körben elérhető, pl. baromfi, marha, sertés; gyümölcsök, pl. alma, banán, málna, eper, áfonya, vörös áfonya; zöldségek, pl. cékla, spárga, kelkáposzta, sárgarépa; vagy gyógynövények.

A választáskor figyeljen az étel összetételére, legyen minél rövidebb és egyszerűbb. Célszerű kerülni a gabonaféléket (vagy a lehető legkevesebbet), és minimalizálni a kutyák szénhidrátellátását. A kutyaeledelnek tartalmaznia kell a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen Omega-3 és Omega-6 telítetlen zsírsavakat és vitaminokat. A táplálkozás egyéb fontos elemei a mikrotápanyagok, a nyomelemek és a csiszolóanyagok. Egy jó ételben nem lehetnek tartósítószerek, színezékek vagy ízesítő adalékanyagok.

Érdemes megjegyezni, hogy a kutya emésztőrendszere olyan táplálék felvételére van beállítva, amely főként állati fehérjében gazdag, majd állati zsírokban. Az ilyen anyagok a legkönnyebben felszívódnak és hasznosulnak általuk. A legmagasabb százalékban állati fehérjét tartalmazó eledelek a kutya számára a jóllakottság érzését és a tápláltságot biztosítják. Ezért hosszú távon hatékonyabbak és költséghatékonyabbak. Alacsony minőségű ételek esetén a háziállat kielégítetlennek fogja érezni magát, és állandó vágyat fog érezni a sóvárgásra, így az emberi asztaloknál történő erőltetési kísérletek megnövekednek.

 

Kutyatáp - adagolás

A száraztápok gyártói a csomagoláson etetési ajánlásokat adnak meg. Ez fontos információ, figyelembe véve a kutyák célcsoportját és az eledel összes értékét. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy minden kutya más és másképp reagál az ételekre. A gondozó ismeri a kutyáját a legjobban, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a kutya közérzetét és állapotát, és ennek megfelelően kell beállítania a táplálék mennyiségét. A gyártó által megadott adagok a kutya igényeihez igazíthatók, általában az adagok 10-20%-os csökkentésével vagy növelésével.

Nem érdemes kényszeríteni a kutyát, hogy olyan ételt egyen, amit egyszerűen nem szeret, hanem inkább keressen és válasszon a széles kínálatból. Allergiás reakciók, intolerancia, bélproblémák vagy az új táplálékra való átállást követő hirtelen étvágyváltozás esetén feltétlenül konzultálni kell az állatorvossal, majd a táplálékot meg kell változtatni.

 

Jó kutyaeledel - hogyan kell gondoskodni róla?

A száraztápokat árnyékos, száraz helyen, szobahőmérsékleten kell tárolni. A csomagolást a lehető legszorosabban zárva kell tartani. A kutyatálakat ajánlott naponta elmosogatni, az el nem fogyasztott ételt pedig kidobni és új ételt tölteni bele. A kutyának könnyen hozzá kell férnie a friss, ivóvízhez szobahőmérsékleten.

1 2 3 4
1 2 3 4