40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Szűrők

Az akváriumszűrő feladata a felesleges anyagok eltávolítása a vízből, ezáltal javítva annak állapotát. Mielőtt megvásárolná ezt a tartozékot, fontos, hogy több tényezőre is figyeljen, különösen a tartály méretének megfelelő kapacitásra - a megfelelő szűrőkapacitásra.

Az akváriumi víz szűrése nagyon fontos, mivel tisztítja a vizet és fenntartja a biológiai egyensúlyt. Ez elengedhetetlen az akvárium teljes ökoszisztémájának megfelelő működéséhez. Az akváriumszűrő lehet külső vagy belső, ami a helyével függ össze. Ezeken belül több fajta létezik. A szűrő kiválasztása tehát egyáltalán nem egyszerű kérdés.

 

 

Akváriumszűrő - miért van rá szükség?

A szűrő a víz szűrésére használt tartozék. Megtisztítja a nem kívánt anyagoktól és vegyületektől, tisztán tartja. Az akváriumszűrő használata elengedhetetlen. Az ilyen tartályok nélkül hajlamosak a víz gyors zavarosodására, üledék megjelenésére, kellemetlen szagokra, az oxigén- és szén-dioxidszintek megzavarására stb. Mindez hozzájárul az akváriumban lévő növény- és állatvilág elkerülhetetlen pusztulásához. Bár az akváriumot szűrővel szereli fel, nem szabad megfeledkeznie a rendszeres vízcseréről. A vízmennyiség átlagosan 1/3-ának cseréje 2 hetente egyszer ajánlott. A friss víz felhígítja a felhalmozódott szennyeződéseket, és a teljes mennyiséget könnyebb lesz folyamatosan szűrni. Minden vizet időről időre kicserélnek.A szűrő tisztításáról sem szabad megfeledkezni. Miután a készüléket eltávolította a tartályból, egyszerűen öblítse le víz alatt, anélkül, hogy bármilyen szert használna, és helyezze vissza. A szűrő tisztítását a gyártó utasításainak megfelelően kell elvégezni. Ez általában havonta egyszer történik.

 

Melyik akváriumszűrőt válasszam?

A szűrőt az akvárium méretéhez kell igazítani. Egy nagy akváriumhoz nem használhat kis szűrőt, mivel az nem lesz képes megbirkózni az akváriumban lévő vízmennyiséggel. A túl kevés szűrés túl kevés vízkeringést és oxigénellátást eredményez. Milyen szűrő az akváriumhoz? A szűrő kiválasztásakor a fő szabály az, hogy egy órán belül kétszer pumpáljon vizet a tartályba. Ezért szűrő vásárlásakor keresse a csomagoláson a szűrő kapacitására vonatkozó üzenetet. Ezt a paramétert óránként literben mérik. Például egy 60 literes akváriumhoz való szűrőnek körülbelül 120 liter/óra kapacitással kell rendelkeznie.A szűrés történhet kémiai módszerekkel (aktív szénszerkezet használata a szűrőben), biológiai (a szűrőben baktériumok vannak, amelyek többek között a nitrifikációs folyamatért felelősek) és mechanikai módszerekkel. Ha az akváriumban túlzottan elszaporodnak az algák, érdemes beszerezni egy UV-lámpával ellátott szűrőt.

 

Akváriumszűrő - milyen típusok vannak?

Az akváriumszűrő lehet külső vagy belső. Az előbbit az akváriumon kívül helyezik el. Közepes és nagy tartályok számára készült. A külső akváriumszűrő több kosárral van felszerelve a szűrőanyagok számára. Attól függően, hogy milyen patronokat használnak, ez a szűrés típusa, amelyet végez. Kiemelendő a hatékonysága, a könnyű hozzáférhetősége és az a tény, hogy nem foglal helyet az akvárium közepén. Hátrányai is vannak, nevezetesen, hogy drágább és több energiát fogyaszt, mint a belső szűrő. Két alapvető fajtája van: a vödrös és a kaszkádos. A vödrös szűrőt tartályos szűrőnek is nevezik. 50 liternél nagyobb akváriumokba ajánlott. A szűrőbetétek nagy kapacitása és a különböző típusú szűrőbetétek használatának lehetősége miatt az akvarisztikában a legjobb szűrőnek számít. A kaszkádszűrőt közepes méretű akváriumokba ajánljuk, ahol a nagy vízmozgás nem tanácsos. Az akváriumhoz egy vízbevezető csővel csatlakozik. Hatékony, kicsi és könnyen kezelhető. Sajnos elég zajosan működik, és nem mindig illeszkedik a fedélre.A belső akváriumszűrő, ahogy a neve is mutatja, az akvárium belsejébe van beépítve. Tapadókorongokkal van rögzítve. Egyszerű felépítésű, mivel egy szivattyúból áll, amely a vízáramlásért felelős, és egy szűrőközegből, amely a szűrést biztosítja. A készülék előnyei közé tartozik az alacsony ár és az alacsony energiaigény. Többféle belső szűrő létezik, többek között a kaszkád, szivacs, bio- vagy kavics alatti, turbinaszűrő. Három szűrési módszert képes végrehajtani. Ez a fajta akváriumi vízszűrő a kis és közepes méretű akváriumokban működik a legjobban. Nem ajánlott 60 literes vagy annál nagyobb tartályokhoz.