40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Vitaminok és kiegészítők a macskának

Macskakiegészítők - érdemes vitaminokat adni kedvencünknek?

A vitaminok ugyanolyan fontosak az állatok számára, mint az emberek számára - a táplálékkal táplálkozva jelentős hatással vannak a szervezet működésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül szükséges a macska étrendjét kiegészítőkkel gazdagítani. A macskája számára szükséges vitaminokat egy kiegyensúlyozott eledel tartalmazza.

Számos olyan készítmény van forgalomban, amely tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyekre minden macskának szüksége van. Ezeket azonban nem szabad az állatorvossal való konzultáció nélkül szedni. Egy egészséges, megfelelően táplált állatnak nincs szüksége kiegészítésre, sőt a vitaminok túlzott adagolása még árthat is neki. A vitaminhiány tünetei viszont diagnózist és gondosan megtervezett kezelést igényelnek.

 

 

Mikor felesleges a macskakiegészítő?

A macskák a legtöbb vitamint a táplálékukból nyerik. A vadon élő állatok ösztönösen úgy táplálkoznak, hogy a szükséges tápanyagok megfelelő ellátását biztosítsák. Ezért a háziállatoknak szánt élelmiszerek kiválasztásakor fontos figyelembe venni az élelmiszer összetételét. A szupermarketekben kapható legolcsóbb termékek általában sok gabonát és kevés állati eredetű anyagot tartalmaznak. A macskák azonban természetüknél fogva húsevők, és a legtöbb esszenciális vegyületüket a húsból nyerik. A növényekben jelenlévők rosszul szívódnak fel. Ahelyett, hogy vitaminokba és kiegészítőkbe fektetne macskáknak, jobb, ha valamivel drágább, de teljes értékű eledelt ad kedvencének. Az ilyen étrend kiegészítése szükségtelen.

 

 

Milyen vitaminokat tartalmazzon a macskám eledele?

A macskának ugyanolyan tápanyagokra van szüksége, mint az embernek, bár más adagokban. Étrendjéből ezért nem hiányozhat az A-, D-, E- és B-vitamin. A C- és a K-vitamin szintén nélkülözhetetlen, de a macska szervezete képes ezeket saját maga szintetizálni (nem kell közvetlenül a táplálékból bevinnie). A fent említett vitaminok tulajdonságai - némileg leegyszerűsítve - a következők:

A - az egészséges szőrzet, bőr és látás vitaminja;
B - többek között az idegrendszer, a szív és a vesék megfelelő működéséért felelős;
C - vitamin a macskának az immunitás erősítésére;
D - szabályozza a foszfát- és kalcium-anyagcserét (ez a vitamin különösen fontos a cicák számára, mivel a csontváz megfelelő fejlődése függ tőle);
E - hiánya szaporodási problémákat és izomzavarokat okoz a macskáknál;
K - befolyásolja a helyes véralvadást.


Az alapvető vitaminokban gazdag, jó macskaeledel olyan, amely minél több húst és minél kevesebb töltőanyagot tartalmaz. Ez felismerhető az állati fehérje magas százalékos arányáról (a macska étrendjének fő összetevője). Annak érdekében, hogy a táp kiegyensúlyozott legyen, a gyártók általában további összetevőkkel dúsítják, például zsíros halolajokkal, mint A-, D- és E-vitamin- és omega-savforrással.

 

 

Milyen tünetek utalhatnak vitaminhiányra egy macskánál?

A vitaminhiány tünetei macskáknál nem egyértelműek. A macska viselkedésében a normálistól való eltérések (pl. az alomtálcán kívüli ürítés) vagy a küllemi változások (pl. a szőrzet szőrteltsége) bizonyos összetevők hiányára vagy túlkínálatára utalhatnak. Az avitaminózis nem specifikus tünetei más betegségek jeleivel is megegyezhetnek. Ezért, ha a háziállatánál aggasztó tünetek jelentkeznek, ne döntsön egyedül úgy, hogy táplálékkiegészítőket ad neki. Macskáját feltétlenül meg kell vizsgálnia egy állatorvosnak.

 

 

Milyen helyzetekben adjunk a macskámnak vitaminokat?

Előfordulhat, hogy a macskájának vitaminokat kell adnia, amikor kedvence:

  • betegség miatt legyengült;
  • lábadozás alatt (pl. műtét után);
  • idősebb korban;
  • BARF-diétán (amely nyers húsból, csontokból stb. áll) vagy házi készítésű táppal etetik;
  • vemhesség vagy szoptatás alatt.


A fenti esetekben célszerű multivitamin-készítményeket használni, amelyek tabletta, paszta vagy folyadék formájában kaphatók a kisállat-kereskedésekben. Választásukat és adagolásukat az állatorvossal kell egyeztetni.