40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Nedves macskaeledel

A nedves eledel igazi csemege a macskák számára. Megkülönböztetünk teljes értékű és kiegészítő élelmiszereket. A teljes értékű eledelek ideális alapot jelentenek macskája étrendjéhez. A rendelkezésre álló lehetőségek közül könnyű kiválasztani azt az eledelt, amely a macskát jól szolgálja és ízletes lesz, és kielégíti a gazdáját. A jó nedves eledelek, amelyek konzervdobozban, tasakban vagy tálcán kaphatók, korhatár nélkül használhatók juniorok, idősek vagy felnőttek napi eledeleként. Különösen ajánljuk az Applaws, a Dolina Noteci és az Animonda ételeket.

 

 

A teljes értékű vagy teljes értékű élelmiszer olyan élelmiszer, amely minden alapvető tápanyag szükségletét fedezi. Az egyedi jellemzőkhöz igazodik, és számos ízesítésben kapható. Nincs szükség további kiegészítésre. A kiegészítő élelmiszerek nem képezhetik az étrend alapját. Ezek csupán csemegék, amelyek kiegészítik a napi táplálékot. Nem tartalmazzák az összes tápanyagot, vagy túl kis mennyiségben tartalmazzák azokat ahhoz, hogy fedezzék a napi szükségletet. A megfelelő, kiegyensúlyozott és tápláló étrend biztosítja az egész szervezet megfelelő működését, táplálja és elősegíti a regenerációt. Az összes tápanyag biztosítása nem csak a háziállat szép megjelenését, de ami még fontosabb, egészségét is biztosítja. A legjobb macskatápok utánozzák és közelítik meg ezeknek az egyedülálló állatoknak a természetes táplálékát, így a macskák ösztönösen választják és szeretik őket!

A nedves eledeleknek, függetlenül a gyártótól, van néhány közös jellemzője, amely megkülönbözteti a száraztápotól. A gondozó, hogy elérje és megérezze kedvence ízlelőbimbóit, kereshet a termékek között, amelyek alkalmazkodnak:

- a macska kora (cicáknak, vemhes vagy szoptatós macskáknak, felnőtt macskáknak, idős macskáknak szánt eledelek).

- aktivitása (kinti macskák, aktív macskák stb.)

- egészségügyi problémákkal küzdő macskák (allergiák, pl. étel- vagy bőrallergia - hipoallergén keverék, intolerancia, pl. gabonafélékkel szemben - gabonamentes eledel, túlsúly, húgyúti rendellenességek - húgyúti keverék, vesebetegség stb.)

- az elvégzett kezelések (ivartalanítás utáni táplálkozás, sterilizálás, lábadozás stb.)

- állatorvosi ajánlások (ún. állatorvosi élelmiszerek) - az állatorvosok által ajánlott és a háziállataik kezelése során használt terápiás élelmiszerek. Ezek azonban többnyire az egyén számára felírt és ajánlott termékek. Nem szabad egyedül, állatorvosi felügyelet nélkül használni őket.

Minden macskának megvannak a maga táplálékpreferenciái. Az íz fontos kritérium, csakúgy, mint a textúra. Előfordulhat, hogy egy bizonyos megfelelő étel nem tetszik kedvencének, de nem az összetétel, hanem éppen az adagolási forma miatt. Néha kiderül, hogy a probléma nem áll fenn, miután például összetörtük az ételt, feldaraboltuk vagy egy kis vizet adtunk hozzá. De a különböző textúrájú ételek széles választéka lehetővé teszi, hogy megtalálja és kiválassza kedvencét: habarás, habarás darabos ételekkel, úgynevezett darált hús, pástétom, zselében vagy mártásban lévő ételdarabok.

 

 

A gyártók bevezették az élelmiszerek további felosztását a csomagolás módja szerint, és így van ez nálunk is:

- Különböző súlyú konzervek (85, 100, 200, 400 g) - leggyakrabban darált hús, kocsonyadarabok vagy szósz formájában. Az ilyen csomagok a leggazdaságosabbak, a nyitott és meg nem evett konzervdobozok pedig dobozokba rakhatók, és 2-3 napig tárolhatók a hűtőben, vagy zacskókba osztva lefagyaszthatók, és szükség esetén jó előre elővehetők. A konzervek többféle ízben és különböző hústípusokkal kaphatók. Teljes értékű és kiegészítő takarmányok egyaránt kaphatók.

- 85, 100, 125 g-os tálcákban (serpenyőkben) - különböző textúrákban kaphatók, de a leggyakoribbak a pástétomok, mousse-ok, mártásos darabok. Ez a termékek legexkluzívabb csoportja. A tálakban lévő eledel kényelmes megoldás, mivel nem kell tálkákba tenni; a macskák egyenesen a csomagolásból fogyaszthatják el az eledelt. A grammok általában kicsik, két-három étkezéshez használhatók fel. Teljes értékű és kiegészítő élelmiszerek egyaránt rendelkezésre állnak.

- A tasakos élelmiszerek (85, 100, 125 g) - a konzervdobozok után a második legnépszerűbb csomagolási típus. A tasakos eledelek pástétom vagy zselében vagy mártásban lévő darabok formájában érkeznek, és nagyon kényelmes megoldást jelentenek a macskagondozók számára. Könnyű kinyitni és tálalni, és nincs szükség kanálra. Általában azonban drágábbak és kevésbé gazdaságosak, mint a konzervek, és kisebb kiszerelésben kaphatók - egyedtől függően két-három adagra elegendőek. Ezek általában kiegészítő élelmiszerek.

 

 

A teljes értékű nedves eledel, mint macskaeledel jellemzői. Melyik nedves eledelt válassza macskájának?

A nedves élelmiszerek előállítási folyamata az összetevők mechanikai feldolgozásával, azaz őrlésével vagy aprításával kezdődik, amelyet a kiválasztott adalékanyagok hozzáadása és az így kapott termék csomagolása követ. Az utolsó lépés a sterilizálás magas hőmérsékleten, több tucat percig tartó sterilizálás.

A nedves konzerveket leggyakrabban sterilizálással tartósítják. Ez a technológia lehetővé teszi a felhasznált nyersanyagok maximális tápértékének megőrzését, és hatékonysága azt jelenti, hogy a gyártóknak többé nem kell szükségtelen és mesterséges tartósítószereket hozzáadniuk.

A macskák táplálékának a lehető legközelebb kell állnia a természetes étrendjükhöz. Az éveken át tartó evolúció és az ebből eredő genetikai feltételek úgy alakították és alakították a macska szervezetét, hogy a húsalapú táplálékból táplálkozási értéket nyerjen. Ezek az állapotok a meglehetősen rövid emésztőrendszerben, bizonyos emésztőenzimek hiányában, a főként állati zsírokból történő energiafelvételben és a szabályozatlan szomjúságközpontban nyilvánulnak meg. Tekintettel ezekre az adaptív tulajdonságokra, a legjobb élelmiszer kiválasztásakor figyelmet kell fordítani az összetételére; a lehető legrövidebbnek és egyszerűbbnek kell lennie. Célszerű kerülni a gabonaféléket (vagy a lehető legkevesebbet), és minimalizálni a macskák szénhidrátellátását, valamint teljesen kiiktatni a cukrot. Az összetételben első helyen a húsnak (egészségesnek kell lennie a feltüntetett százalékos összetétellel), ezt követik a belsőségek, majd esetleg a zöldségek vagy gyümölcsök. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyümölcsök meglehetősen sok cukrot tartalmaznak. A jó macskaeledelben lévő fehérjéknek és zsíroknak állati eredetűnek kell lenniük, mivel csak ezeket tudják a húsevők lebontani és felszívni olyan formában, amelyet fel tudnak szívni. A taurin hozzáadása a macska étrendjéhez elengedhetetlen. A fogyasztásra kész élelmiszerekben a szintje nem csökkenhet 1000 mg alá, ami az abszolút minimum. A legoptimálisabb tartomány 1500-2000 mg. A taurin biztosítja a macska számos szervének, például a szívnek és a látásnak a megfelelő működését. A fehérjeszintnek 10% körül kell lennie, a zsírnak 7-8%, a szénhidrátnak pedig 0-5%. A nedves eledel nedvességtartalma 72-83% között ingadozik.

A gabonafélék nélküli nedves eledel szénhidráttartalma alacsonyabb, mint a száraztápé, és alacsonyabb az energiaértéke, viszont sokkal magasabb a nedvességtartalma. Mivel a macskák ritkán szomjasak, a víz biztosítása a táplálékkal együtt minimálisra csökkenti a kiszáradás kockázatát.

A jó élelmiszer nem tartalmazhat tartósítószereket, színezéket vagy ízesítő adalékanyagokat. A megfelelő fehérje- és állati zsírtartalmú, teljes értékű, kiegyensúlyozott táp felgyorsítja az izomszövetek regenerálódását, erősíti a csontokat és az ízületeket, valamint javítja a bőr és a szőrzet állapotát. Néhány hetes ilyen táplálkozás után látható változások mutatkoznak a macska testalkatában és jobb közérzetet biztosít. A jól emésztett és felszívódó összetevőknek köszönhetően csökken az ürített széklet mennyisége és szagának intenzitása.

 

 

Nedves vagy száraz macskaeledel?

Először is, nem ajánlott a macskák vegyes táplálékkal való etetése. Fontos megjegyezni, hogy a száraz eledel pH-értéke más, mint a macska gyomrának vagy a nedves eledelnek. Ezért a száraz és a nedves eledel közötti időköz nem lehet kevesebb, mint 10 óra.

A fő kritérium, amely megkülönbözteti a két takarmányozási módot, a nedvességtartalom. A nedves eledel hidratálja a szervezetet, ezáltal javítja a keringési, emésztési és húgyúti rendszer működését. A vízhiány az étrendben székrekedést és lelassult bélperisztaltikát okozhat. Ezenkívül a megfelelő folyadékbevitel biztosítja a fokozott vizelettermelést, azaz javítja a vese szűrését, ami viszont pozitív hatással van a vese egészségére és működésére. Cicák, idősek, kiválasztási vagy húgyúti problémákkal küzdő macskák esetében különösen ajánlatos a nedves eleséget választani.

Az élelmiszer gabonatartalma egy másik fontos szempont. A száraztápokban a gabonatartalom elérheti a 70-80%-ot is, míg a nedves tápokban egyáltalán nem is lehet jelen. Érdemes megjegyezni, hogy a macskák emésztőrendszere elsősorban állati fehérjében, majd állati zsírokban gazdag táplálék befogadására van berendezkedve. Ezek az anyagok a legkönnyebben felszívódnak és hasznosulnak általuk. A legmagasabb százalékban állati fehérjét tartalmazó eledelek teljes értékű táplálékot, könnyen emészthető anyagokat és teltségérzetet biztosítanak a macskának. Ezért hosszú távon hatékonyabbak és költséghatékonyabbak. A magas gabonatartalmú, rossz minőségű eledelek esetén a macska elégedetlennek fogja érezni magát, és állandóan sóvárogni fog.

A száraz macskaeledel koncentráltabb, ezért több metabolikus energiát tartalmaz és biztosít. Átlagosan 1 g száraz termék négyszer annyi kalóriát biztosít. Ez azt jelenti, hogy nagytestű vagy nagyon aktív macskák etetése esetén a kiváló minőségű nedves eledel egyszerűen nem gazdaságos. Az olcsóbb és kevésbé értékes nedves termékek etetése pedig hiányállapotokhoz vezethet, mivel a macska nem eszi meg a szükséges nagy adag ételt, hogy fedezze az energia- és vitaminszükségletet. A gyengébb összetételű élelmiszereket a kevésbé koncentrált és kevésbé jól felszívódó anyagok miatt többet kell adni.

Az idősebb, szájüregi problémákkal küzdő vagy foghúzás utáni macskáknak gyakran kisebb az étvágyuk. Ez a szaglás és az ízérzékelés romlásával, valamint a kemény száraz ételdarabok rágásakor érzett fájdalommal és kellemetlenséggel függ össze. A szárazról nedvesre történő étrendváltás jelentős javulást eredményezhet a komfortérzetükben, a szájirritáció csökkenését és az étvágyuk növekedését.

Sok múlik az egyéntől; minden macskának megvannak a saját preferenciái és kedvenc eledelei. Általában azonban a nyűgös vagy kis étvágyú egyedek a nedves eledelt választják, és szívesebben eszik meg. Talán ez azzal függ össze, hogy kevésbé van feldolgozva, így az összes összetevő ízletesebb és "frissebb". Ebben a tekintetben az ilyen táplálkozás jobban hasonlít a macska természetes táplálkozásához.

1 2 3 4 5 6 7 8
1 2 3 4 5 6 7 8