40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Nyakörvek macskáknak

A nyakörv egy olyan macska számára, amely nem hagyja el a házat, felesleges tartozéknak tűnhet. Nem teljesen biztonságos nyakörvvel a nyakában kiengedni a háziállatot a szabadba, és ritkán látni ezt a független állatot pórázon sétálni. Mikor érdemes tehát macskanyakörvbe beruházni?

Az állatkereskedések macskanyakörvek széles választékát kínálják. Van-e gyakorlati haszna egy ilyen macskaalátétnek? Vagy a macskanyakörv viselése csak a gondozó szeszélye? Tudja meg, mikor bizonyulhat hasznosnak a macskanyakörv.

 

 

Macskanyakörvek - melyek és mikor lehetnek hasznosak?

A nyakörv növeli a macska biztonságát, amikor elhagyja a házat. Már a puszta ténye, hogy az állat nyakában van, jelzi, hogy van gazdája. Ha egy ilyen macska elveszik, vagy szerencsétlen baleset éri, az emberek minden bizonnyal igyekeznek megtalálni a gazdáját. A nyakörv is jó hely egy azonosító címke rögzítésére. Igaz, biztonságosabb megoldás lenne, ha a macskát mikrochippel látnák el, de a chipleolvasók nem mindenhol elterjedtek. A nyakörv a rajta lévő fényvisszaverő elemeknek köszönhetően megvédheti kedvencét. Csökkentik annak kockázatát, hogy macskáját sötétedés után elüti egy autó.

Egy másik típusú nyakörv a különböző hatású készítményekkel impregnáltak, mint például a bolhanyakörv. Ez megvédi az állatot a bosszantó rovaroktól. A feromon nyakörveknek is fontos funkciójuk lehet, ami főleg az ólommentes macskák esetében hasznos. Gyakran előfordulnak viselkedési problémák, amelyeket például egy másik állat érkezése okoz a házba. Az előkészítés, amellyel a nyakörvet átitatjuk, megkönnyíti a macska számára a stressz kezelését.

A macskanyakörvnek más gyakorlati haszna is van. A nyakörvre például egy jeladót is rögzíthet, hogy macskája kinyithassa az ajtót, így nagyobb mozgási szabadságot kap a házban. A nyakörv a műtét után is hasznos, mivel védőnyakörvet rögzít.

 

 

A nyakörvet viselő macska veszélyei

Megfelelő kiképzéssel a macska hozzászoktatható a nyakörv viseléséhez. Általában azonban az állat ezt nem nagyon szívesen teszi. Számítani kell arra, hogy egy bizonyos ponton meg akar majd szabadulni a nyakörvétől. Ha a macska megpróbálja eltávolítani az irritáló tárgyat a nyakából, súlyosan megsérülhet. Nem egy macska fizetett már életével azért, hogy klasszikus csatos nyakörvet viseljen. Ezek a természetüknél fogva aktív, mindenütt jelenlévő állatok könnyen beleakadhatnak a nyakörvükbe egy kiálló ágon vagy ajtókilincsen, és megfulladhatnak, amikor megpróbálják kiszabadítani magukat.

 

 

Hogyan válasszam ki a megfelelő nyakörvet a macskámnak?

A fent leírt veszélyeket figyelembe véve az egyetlen igazán biztonságos macskanyakörv az, amely határozott rántással ("kattanó" rögzítéssel) oldódik. Egy másik kérdés a gallér megfelelő mérete. Ahhoz, hogy a macska számára kényelmes és biztonságos legyen, és jól ellássa a feladatát, nem lehet túl szoros vagy túl laza. A legjobb, ha állítható modellt választ, és úgy állítja be a kerületét, hogy a nyakörv és a macska nyaka közé rögzítve egy ujj szabadon elférjen.

A nyakörv színének és egyéb díszítő tulajdonságainak megválasztása a gondozó ízlésének függvénye. A gyártók egymást múlják felül, amikor ennek a tartozéknak a kialakításával foglalkoznak. Minden esetben azonban a háziállat kényelme kell, hogy legyen a fő szempont. Ezért a nyakörvnek jó minőségű anyagból kell készülnie, amely nem irritálja vagy érzékenyíti az állatot.

Nem tanácsos csengőt erősíteni a macska nyakörvére. Egyes macskagondozók úgy vélik, hogy egy ilyen tartozékkal könnyen megállapíthatják kedvencük tartózkodási helyét. Azt is hiszik, hogy a csengő hangja megvédheti a többi állatot a házból való távozáskor a házi kedvencük vadászati kísértéseitől. A gyakorlatban a zajos kütyü ritkán tölti be ezt a funkciót (a macskák hamar megtanulnak csendben lopakodni a nyakukban lévő csengő ellenére), és nagyon káros a macska egészségére. Az állatot stresszként éri, hogy minden egyes alkalommal hallja, amikor mozog, és az állandó kitettség ennek a hangnak a halláskárosodás okozójává válhat.

A macskanyakörv olyan megoldás, amelynek sok előnye és nem kevesebb hátránya van. Ezért mielőtt a vásárlás mellett döntene, fontos megfontolni, hogy macskájának valóban szüksége van-e rá. A döntő kritérium nem lehet a tulajdonos meggyőződése, hogy a macska aranyosan fog kinézni egy ilyen díszben.