40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Kaparók

A macskakaparó a macskavédők otthonának egyik alapvető tartozéka. A macskáknak vérükben van a vakarózás szokása, és ezt lehetetlen megtanítani nekik. Lehetőség van azonban arra, hogy egy erre a célra kialakított helyen teljesítsék igényeiket, anélkül, hogy a bútorok kárpitját vagy a tapétákat tönkretennék.
A macskakaparás kellemetlen, de a közhiedelemmel ellentétben a háziállatok nem pusztítják el rosszindulatúan a háztartási tárgyakat. Tetteiket az ösztönök és a veleszületett szükségletek diktálják. Ha ezeket megértettük, könnyebb lesz megállítani, hogy a macska ne vakarózzon a drága bútorokon.

 

 

Miért van szükség macskakaparófára?

Amikor a macskák vakaróznak, az ujjbegyeik között található mirigyek által kiválasztott feromonok segítségével jelölik meg a területüket. A vakarózás a karmok természetes megújulási folyamatához kapcsolódó tevékenység is. Arra szolgál, hogy ledörzsölje a karmaik bőrkeményedő részét. Ezért van az, hogy a szabadban élő állatok sokkal kisebb valószínűséggel tesznek kárt a háztartási tárgyakban. Ösztönös szükségletüknek tesznek eleget, hogy kint vakarózzanak, ahol jobbak a körülmények.Nem a fent említett okok az egyetlenek, amelyek miatt érdemes macskakaparófát tartani otthon. A négylábú macskák azért vakaróznak, mert így nyújtják a mancsuk izmait. Akkor is vakarózhatnak, ha stresszesek (pl. ha egy másik állat jelenik meg a házban) vagy egyszerűen unalomból (pl. más, vonzóbb szórakozási lehetőség hiányában). A háziállat által okozott károk csökkentése érdekében gondoskodnia kell a jólétéről, biztosítania kell számára a nyugalmat, a játékidőt és a megfelelő mennyiségű mozgást. Mindenekelőtt azonban érdemes felszerelni otthonát egy kaparófával, amely a kanapé háttámlájának vagy a szék lábának alternatívájává válik.

 

 

 

Melyik macskakaparót válasszuk?

Mi a legjobb kaparófa egy macskának? Mindenekelőtt természetesen olyat, amely vonzó az állat számára - lehetőséget adva neki arra, hogy nyújtózkodjon, beássa a karmait, foszlányokat tépjen ki az anyagból, legyen az szizál kötél vagy karton. Az állatkereskedésekben kapható nagyméretű macskakaparó - amely több kaparóoszlopból áll, házzal, fekvőpolccal vagy függőággyal van felszerelve. Kisebb méretű termékek is kaphatók. Ezek közül a viszonylag olcsó kartonból készült - lapos, hullám alakú vagy tömör - macskakaparó nagyon népszerű.

A macskakaparónak stabilnak kell lennie, hogy vakarózás közben ne boruljon rá az állatra. Biztonságos anyagokból kell készülnie. A bonyolult kialakítás nagyon vonzó lesz a macska számára - megtalálja a rejtekhelyeket és a jó pontokat, hogy megfigyelje a lakást. Másrészt, egy kis macskakaparó sokkal alkalmasabb lesz egy kis otthonba. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy elég magasnak kell lennie, vagy legalábbis magasra kell függeszteni. A 40-50 cm-es kaparófák a cicák számára megfelelőek. Egy felnőtt macskának körülbelül egy méteres magasságban kell vakaróznia, hogy ki tudjon nyújtózkodni. A vízszintes kaparófa alternatívát jelenthet. A választás a háziállat preferenciáitól függ. Érdemes megfigyelni, hogy a szőnyegen vagy a függőleges felületeken szeret-e vakarózni.

 

 

Hogyan veszed rá a macskádat, hogy használja a kaparófát?

A macskák gyakran ösztönösen kezdik használni a kaparófát, de néha sok türelemmel meg kell tanítani őket erre. Ne büntesse a macskát, ha más felszereléseket rongál, mert a keletkező stressz csak arra ösztönzi, hogy még intenzívebben vakarózzon. Hogy az állat elfogadja a kaparófát, a következőket teheti:

  • helyezze stratégiai helyre - a négylábúak szeretik megfigyelni a környezetüket, ott lenni, ahol a családi élet zajlik;
  • dörzsölje be vagy permetezze be a kaparófát az állat számára kellemes illattal, pl. macskamentával;
  • tegye vonzóbbá a macskakaparófát a róla lelógó játékokkal vagy zsinórokkal;
  • vigye a macskát a kaparófához, amikor az elkezdi megrongálni a bútorokat;
  • rögzítse a kaparófát azon a helyen, ahol a macska a legjobban szeret vakarózni.