40 NAP AZ ELÁLLÁSRA
Csak nálunk!
INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
O 10990 FT feletti rendelés esetén

Keresés szűkítése

Macskaeledel

Jelenleg a száraz macskaeledelek választéka az egyik legnagyobb a piacon. Különböző ízek és súlyok közül választhat, és a táplálékot kedvencének igényeihez igazíthatja, attól függően, hogy szereti-e a gabonamentes eledelt, vagy esetleg hipoallergén táplálékra van szüksége. Mielőtt választana, érdemes előbb utánaolvasni, és képet kapni arról, hogy mi is valójában a száraz macskaeledel.

 

 

 

Macskaeledel macskáknak

A macskák preferenciáitól, valamint a gondozók lehetőségeitől függően a háziállat napi eledele választható száraz vagy nedves eledelből. A helyes döntés meghozatala nagyon fontos, mivel a macskák nem szeretik a változásokat. Ezért a macska egyfajta táplálékhoz való hozzászoktatása később problémákat okozhat a szokásainak megváltoztatásával.

A teljes értékű vagy teljes értékű élelmiszer az az élelmiszer, amely az összes alapvető tápanyag szükségletét fedezi. Az egyedi jellemzőkhöz igazodik, és számos ízesítésben kapható. Nincs szükség további kiegészítésre. A gyártó macskáknak szánt, etetésre kész terméket biztosít, a csomagoláson az összetételre, elemzésre, adalékanyagokra és az ajánlott adagolásra vonatkozó információkkal. Az ilyen adatok leolvasásának képességével sokkal könnyebb lesz eligazodni az eledelek széles választékában, és kiválasztani a legértékesebb eledelt kedvencünk számára.

Ma a macskaeledel piaca igen fejlett. A gondozó többféle íz, érték, textúra és akár forma közül is választhat. A gyártók mindenféle igényhez és egyedhez igazított macskaeledelt kínálnak, és részletes felosztást vezettek be, hogy megkönnyítsék a tökéletes eledel megtalálását. A lényeg az, hogy a főszereplőknek - a macskáknak - egyaránt örömet szerezzen, azaz élvezettel és ízléssel fogyasszák, ugyanakkor táplálja a szervezetüket, és emellett a gondozóik kedvében járjon.Száraz macskaeledel kapható

- különböző korcsoportok (cicáknak, felnőtt macskáknak szánt eledelek, keverékek idős, vemhes és szoptatós macskáknak).

- egészségügyi problémákkal küzdő macskák (allergia, pl. étel- vagy bőrallergia - hipoallergén keverék, intolerancia, pl. gabonafélékkel szemben - gabonamentes keverék, túlsúly, húgyúti rendellenességek - húgyúti keverék, vesebetegség stb.)

- különböző tevékenységet folytató macskák (szabadtéri macskák, aktív macskák stb.)

- macskák műtét után (ivartalanítás, sterilizálás, lábadozás stb. utáni táplálás).

A száraztápok között van a gyógytápok csoportja is - az állatorvosok által ajánlott és a háziállatok kezelésénél használt állatorvosi tápok. Ezek azonban többnyire az adott személy számára előírt és ajánlott élelmiszerek. Állatorvosi felügyelet nélkül nem szabad elkezdeni.

A száraztápok különböző kiszerelésben kaphatók, a legkisebbtől (300, 400, 500 g stb.) a legnagyobbakig (12, 14, 15 kg).

 

 

A száraz macskaeledel előnyei. Hogyan készül a száraztáp?

A macska táplálkozási igényeihez igazított, kész száraz keverékek nagyon kényelmes táplálási formát jelentenek. Sűrített tápanyagokkal rendelkeznek, így már egy kis adag étel is biztosítja a szükséges anyagokat, értékeket és anyagcsere-energiát. A macskaeledel összeállításakor a gyártók ízesítőanyagokat adnak hozzá, hogy növeljék az eledel aromáját és feltöltsék azt. Ilyen adalékanyagok lehetnek a különböző gabonafélék, a túlzott mennyiségű gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények. Ezek az elemek növelik az élelmiszer szénhidrát- és rosttartalmát.

Az elfoglalt macskagondozók számára a szárazeledel nagyszerű kényelmet jelent. Ez egy praktikus és kényelmes megoldás. A nagy zacskók hosszú ideig, akár több hónapig is kitartanak, és könnyen adagolhatóak és etethetőek. Egyszerűen öntse ki az ételt a csomagolásból egy mérőpohárral, és tegye a tálba. A szennyeződés kockázata csekély. A megfelelően - zárt edényben - tárolt száraz élelmiszer lassabban romlik meg, és megőrzi ízét. Az ilyen macskaeledel nem foglal helyet a hűtőben, és mindig tálalásra kész. Ezenkívül kevésbé aromás, így az érzékeny szaglású gondozóknak sem kell aggódniuk. A kedvenc macskaeledelből készült egyes ropogtatnivalók is használhatók jutalomként.

A szárazeledel extrudálási technológiával készül. A folyamat első szakaszában az összes összetevőt ledarálják, majd a száraz és nedves termékeket magas hőmérsékleten összekeverik. A főzés során felszabadul és lebomlik a keményítő, ami szükséges ahhoz, hogy a végtermék megfelelő formát kapjon. Az extruder nagy nyomás alatt összenyomja az adagolóhengereket, és a megfelelő szemcseformára vágja azokat. A kész masszát megszárítjuk és lehűtjük. A végső fázisban a chipseket ízesítő bevonattal vonják be. A termelők a plaszticitást és a formázáshoz megfelelő szerkezetet gabonafélék hozzáadásával érik el. A száraz élelmiszer előállítási folyamata során a masszát kétszer kell felforralni; ez dehidratáláshoz vezet. Ezért csak körülbelül 10% víz van bennük.

 

 

Melyik szárazeledel a legjobb? Mi alapján válasszon?

Ha már eldöntötte, hogy milyen típusú eledelt választ - legyen az száraz vagy nedves -, a kérdés az, hogyan válassza ki a legjobb és legegészségesebb eledelt macskája számára.

A macskák táplálékának a lehető legközelebb kell állnia a természetes étrendjükhöz. Az éveken át tartó evolúció és az ebből eredő genetikai feltételek úgy alakították és alakították a macska szervezetét, hogy a húsos ételekből táplálkozási értéket nyerjen. Ezek az állapotok a meglehetősen rövid emésztőrendszerben, bizonyos emésztőenzimek hiányában, a főként állati zsírokból történő energiafelvételben és a szabályozatlan szomjúságközpontban nyilvánulnak meg. Tekintettel ezekre az adaptív tulajdonságokra, a legjobb élelmiszer kiválasztásakor figyelmet kell fordítani az összetételére; a lehető legrövidebbnek és egyszerűbbnek kell lennie. Ajánlatos kerülni a gabonaféléket (vagy a lehető legkevesebbet), és minimalizálni a macskák szénhidrátellátását. Az összetételben az első helyen a húsnak kell állnia (egészséges, adott százalékos összetételű), ezt követik a belsőségek és esetleg a zöldségek vagy gyümölcsök. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyümölcsök meglehetősen sok cukrot tartalmaznak. A jó macskaeledelben lévő zsíroknak állati eredetűnek kell lenniük, mivel a húsevők csak ezeket tudják lebontani és felszívni olyan formában, amelyet fel tudnak szívni. A taurin hozzáadása a macska étrendjéhez elengedhetetlen. A készételekben a szintje nem csökkenhet 1000 mg alá, ami az abszolút minimum. A taurin biztosítja a macska számos szervének megfelelő működését, például a szívét és a látását.

A macskaeledelben fontosak az Omega-3 és Omega-6 telítetlen zsírsavak és vitaminok is, amelyek támogatják a szervezet megfelelő működését. A táplálkozás további fontos elemei a mikrotápanyagok, a nyomelemek és a csiszolóanyagok. Egy jó ételben nem lehetnek tartósítószerek, színezékek vagy ízesítő adalékanyagok.

Ha úgy dönt, hogy száraztápot ad, érdemes arra ösztönözni kedvencét, hogy több folyadékot vegyen magához. A macskák ritkán éreznek szomjúságot, ráadásul 10%-os nedvességtartalmú táplálék fogyasztása esetén a macskának naponta több mint egy pohárral többet kellene innia ahhoz, hogy fedezze vízigényét. Ez fizikailag lehetetlen, és az állandó vízhiány vizeletürítési problémákhoz, struvitképződéshez, székrekedéshez, rosszabb veseszűréshez és általános állapotromláshoz vezethet. A macska vízivásra való ösztönzését például egy szökőkút megvásárlásával lehet kipróbálni, amely gyakran korrelálja az állatokat, és játékkal ösztönzi őket az ivásra. A macskaeledel nedvességtartalma kulcsfontosságú az egészséges húgyutak fenntartásához.

A száraztápokat árnyékos, száraz helyen, szobahőmérsékleten kell tárolni. A csomagolást a lehető legszorosabban zárva kell tartani. A tálakat naponta el kell mosni, az el nem fogyasztott ételt ki kell dobni, és új ételt kell beletenni. A macskának könnyen hozzá kell férnie friss, ivóvízhez, amely szobahőmérsékletű. Ha a macska a száraztáp mellett döntött, ösztönözni kell a fokozott folyadékbevitelre.

 

 

1 2 3
1 2 3